Friday, September 11, 2009

Προσοχή στα σήματα

Στη σημερινή διανομή θα δούμε μια εκτέλεση του, για πολλά χρόνια, "πρωταγωνιστή" του Μπριτζ στην Αργεντινή Augustin Santamaria, έξι φορές πρωταθλητή τού South-American championship.



KQ52



AKJ104



42



A4



Ν




W
E






S



98743



52



KQ



9752


Βορράς Νότος κατέληξαν στις 4 ως εξής:
WestNorthEastSouth


2pass
passdbpass2
pass3pass3
pass4passpass
pass



Το άνοιγμα 2 είναι 11-15 HCP, με 5 ή περισσότερα σπαθιά. Αν είναι μόνο πέντεο ανοίξας υπόσχεται και 4φυλλο μαζέρ.

Αντάμ ο J που ο εκτελεστής κερδίζει με τον άσο στο μορ. Καρό από το μορ, η Ανατολή κερδίζει με τον άσο και παίζει την Q (η Δύση ακολουθεί με το 6) και συνεχίζει με καρό.
Ο Εκτελεστής κερδίζει στο χέρι του και παίζει ατού, η Δύση ακολουθεί με το 6
Ο Santamaria ξέρει τώρα ότι η Δύση δεν έχει άλλο σπαθί. Ξέρει επίσης, από την αγορά, ότι η Ανατολή έχει τον Α και ένα τετράφυλλο μαζέρ (δεδομένου ότι έχει μόνο 5 σπαθιά). Αφού η Δύση ακολούθησε στην πίκα, το τετράφυλλο μαζέρ της Ανατολής, ευτυχώς, είναι οι κούπες. Αν ήταν οι πίκες το συμβόλαιο θα ήταν καταδικασμένο.
Τώρα λοιπόν ο Santamaria γνωρίζει ότι ο Α είναι στα χέρια της Ανατολής και, αν τα ατού είναι 2-2, η άμυνα μπορεί να πάρει προμόσιον. Δείτε πως: Υποθέτουμε ότι ο εκτελεστής βάζει την Ντάμα από το μορ. Η Ανατολή παίρνει με τον άσο και παίζει σπαθί. Η Δύση κόβει με το J ή το 10 και ο εκτελεστής, είτε πανωκόψει είτε όχι θα δώσει άλλη μία απ΄ατού. (Η μόνη κατανομή με 2-2 τα ατού που του επιτρέπει να βγάλει το συμβόλαιο είναι να κρατάει η Δύση J10, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει αφού ακολούθησε με το 6)
Επομένως, ο Santamaria πρέπει να παίξει για ξερό Α στην Ανατολή.




KQ52



AKJ104



42



A4



Ν

J106


A
Q7W
E 9863
J108753
A96
J6


KQ1083


S



98743



52



KQ



9752


Στο 6 της Δύσης λοιπόν, ο εκτελεστής βάζει μικρό. Τώρα έχει δέκα μπάζες, αν πράγματι η Ανατολή πάρει με τον άσο και, επιπλέον, η Q να είναι στη Δύση (δίφυλλη αφού η Ανατολή έχει τέσσερις κούπες)
Το τελευταίο είναι επίσης προϋπόθεση για τον εξής λόγο: Αν η Q είναι στα χέρια τής Ανατολής, μετά τον Α, θα παίξει σπαθί ώστε να φορτσάρει τον εκτελεστή να κόψει στο μορ. Μετά από δύο γύρους ατού, απαραίτητο για να μην πανωκόψει η Δύση την τρίτη κούπα, ο εκτελεστής μπορεί να τραβήξει ΑΚ και να κάνει τη ruffing finesse, αλλά δε θα μπορεί ποτέ να ξαναβρεθεί στο μορ.

Ας δούμε μερικά πράγματα ακόμη σε αυτή τη διανομή:
Η Δύση θα μπορούσε να δώσει μια ευκαιρία στον εκτελεστή να κάνει λάθος αν έπαιζε στον πρώτο γύρο ατού το J (καλύτερο από το 10, για λόγους που θα δούμε παρακάτω). Τώρα ο εκτελεστής θα πρέπει να μαντέψει.
Να σκεπάσει με τη Q, που κερδίζει αν η Δύση κρατάει J10 ξερά
Να μη σκεπάσει που κερδίζει αν η Δύση κρατάει J106
Πρέπει να σκεπάσει λοιπόν ο εκτελεστής;
Ο λόγος να μην σκεπάσει είναι ότι το να στέκουν τα ατού 2-2 είναι λιγότερο πιθανό από το συνήθως, δεδομένου ότι η Ανατολή έχει δείξει 9 φύλλα σε σπαθιά κούπες (επομένως η Δύση έχει μόνο τέσσερα). Άρα έχει πολύ λίγες πιθανότητες να ξεκίνησε η Δύση με J10 ξερά.
Ο λόγος για να σκεπάσει είναι ότι λίγοι παίκτες στη θέση της Δύσης θα έπαιζαν το J, με J106 στα χέρια τους.

Ας το πάμε ακόμη πιο μακριά. Αν η Ανατολή κρατούσε Α10, μετά τη Q, θα ήταν πολύ λογικότερο να παίξει σπαθί και όχι καρό, ελπίζοντας για προμόσιον στα ατού. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να παίξει ο εκτελεστής τη Ανατολή για ξερό Άσο.
Εν κατακλείδι, η άμυνα από την πλευρά της Ανατολής δεν ήταν η καλύτερη. Θα έπρεπε, μόλις κέρδισε με το Α να παίξει Q και σπαθί αντί για το καρό. Με αυτό το γύρισμα το συμβόλαιο θα έμπαινε μέσα αυτομάτως με τα συγκεκριμένα φύλλα. Θα έμπαινε μέσα όμως άκόμη και αν η Δύση κρατούσε J76. Η Ανατολή θα ξαναέπαιζε σπαθί μόλις θα έπαιρνε με τον Α και πάλι η Δύση θα έπαιρνε προμόσιον. Ακόμη κι αν ο εκτελεστής έπαιζε για τον ξερό άσο ατού!

Πηγή: www.bridgevaria.com

No comments:

Post a Comment

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google και επιλέξετε (στην επιλογή ταυτότητας) να στείλετε σχόλιο ως "ανώνυμος" μπορείτε να γράψετε το όνομά σας μέσα στο σχόλιο. Τα υπογεγραμμένα σχόλια (από ανθρώπους του χώρου) θα δημοσιεύονται όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ