Tuesday, June 2, 2009

Το κοντρ σε αγορά splinter

Από το βιβλίο του Ron Klinger "50 Winning Duplicate Tips "
Η αγορά πήγε:
West North East South



1
pass 4(1) pass 4NT
pass 5(2) pass 5(3)
pass 5(4) pass pass
pass


(1)=splinter, (2)=1 από τους 5 άσους,
(3)
=ερώτηση Q ατού, (4)=άρνηση Q

Τι βγαίνετε με αυτά τα φύλλα;
7
Q73
1087643
J92

Τι θα βγαίνατε αν ο συμπαίκτης είχε κοντράρει την αγορά 4;
Υπάρχουν δύο σχολές για το κοντρ στην αγορά splinter. Σύμφωνα με την πρώτη, δείχνει μήκος και προτείνει αγορά θυσίας στο χρώμα του splinter και σύμφωνα με τη δεύτερη, είναι υπόδειξη αντάμ.
Το κοντρ για πρόταση θυσίας είναι μια λογική προσέγγιση, αλλά οι ευκαιρίες για εφαρμογή είναι σπάνιες. Κάποιες φορές ο συσχετισμός των μανς δεν είναι ο κατάλληλος, αλλά το κυριότερο είναι ότι δεν ξέρεις ακόμη σε ποιο επίπεδο προτίθενται να φτάσουν οι αντίπαλοι. Μπορεί έχεις να προτείνεις σοβέτο απέναντι σε μανς των αντιπάλων αλλά όχι απέναντι σε σλεμ.
Ωστόσο, το κοντρ που προτείνει αγορά θυσίας έχει ένα προβάδισμα απέναντι στο κοντρ για υπόδειξη αντάμ. Καθώς ο μορ έχει, το πολύ ένα φύλλο στο χρώμα, η άμυνα μπορεί να κάνει το πολύ μια λεβέ σε αυτό. Το χειρότερο είναι ότι κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα τους αντιπάλους σε αγορά σλεμ.
Μια πολύ καλή ιδέα έχει ο Μεξικανός George Rosenkranz σχετικά με αυτό. Προτείνει, το κοντρ να είναι υπόδειξη αντάμ, αλλά να ζητάει το αμέσως κατώτερο του splinter χρώμα, εξαιρώντας το χρώμα των ατού φυσικά. Στο παράδειγμά μας δηλαδή το κοντρ θα ζητούσε αντάμ σπαθί. (Στην αγορά 1-4 το κοντρ θα ζητούσε αντάμ πίκα, στην αγορά 1-4 το κοντρ θα ζητούσε αντάμ κούπα, καθώς η πίκα εξαιρείται ως ατού.
Στο παράδειγμά μας λοιπόν το ζευγάρι παίζει αυτή την εκδοχή και η Ανατολή αγόρασε πάσο μετά το splinter. Η δύση σκέφτηκε ότι αν ο συμπαίκτης ήθελε αντάμ σπαθί θα είχε κοντράρει και βγήκε κούπα.
Ολόκληρη η διανομή:


K854



J1064



K



KQ103



Ν

7


Q109
Q73 W
E AK9
1087643
QJ
J92


87654


S



AJ632



852



A952



A


Δε θα λέγαμε ότι η αγορά τού Βορρά είναι αγορά βιβλίου, αλλά ο κόσμος του μπριτζ είναι γεμάτος από παίκτες που δεν κάνουν αγορές βιβλίου. Η άμυνα πήρε τις πρώτες τρεις μπάζες και στη συνέχεια ο εκτελεστής έδωσε και την Q για το δύο μέσα.

2 comments:

  1. εξαιρετικό τα ίδια σπαθιά ΤΑ ΚΡΑΆΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ Ε ΚΑΙ Ν

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ, διορθώθηκε.

    ReplyDelete

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google και επιλέξετε (στην επιλογή ταυτότητας) να στείλετε σχόλιο ως "ανώνυμος" μπορείτε να γράψετε το όνομά σας μέσα στο σχόλιο. Τα υπογεγραμμένα σχόλια (από ανθρώπους του χώρου) θα δημοσιεύονται όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ