Monday, June 28, 2010

Τι είναι οι αστικοί θρύλοι

Οι αστικοί θρύλοι αποτελούν ιστορίες ή θρύλους -συνήθως φανταστικών- γεγονότων που διαδίδονται μαζικά. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ευρέως διαδεδομένες παραπληροφορίες. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί θρύλοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Κάποιοι αστικοί θρύλοι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια με μικρές παραλλαγές. Για τη διάδοση τους είναι συνήθης η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. (πηγή: Wikipedia)

Παρά την ονομασία τους, οι θρύλοι αυτοί δεν συνδέονται απαραίτητα με ένα αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζονται. Ο όρος αστικός χρησιμοποιείται προκειμένου να διαχωριστούν από άλλου είδους και εισήχθη από τον καθηγητή Jan Harold Brunvand στο βιβλίο του The Vanishing Hitchhiker: American Urban Legends & Their Meanings. Στο βιβλίο αυτό, ο Brunvand δημιούργησε μια συλλογή από αστικούς θρύλους και φανταστικές ιστορίες με κύριο σκοπό να αποδείξει πως η μυθοπλασία αποτελεί διαχρονική πρακτική του ανθρώπου αλλά και για να υποστηρίξει πως ακόμα και θρύλοι αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μελέτη της σύγχρονης κουλτούρας.

Παραδείγματα Αστικών Θρύλων
Σε ομιλία του για την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας ο πρ. υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο ανύπαρκτο πρόγραμμα Hellenic Quest. Υποτιθέμενο ρεπορτάζ του CNN έφερε την Apple να προωθεί μέσω του προγράμματος αυτού την χρήση της Ελληνικής γλώσσας στον «υπερ-υπολογιστή» της Ibycus. Η πικρή αλήθεια είναι ότι τέτοιο πρόγραμμα και ρεπορτάζ δεν υπάρχουν. Οι δε φωτογραφίες του Ibycus που διαδόθηκαν μέσω email απεικονίζουν ένα καβουρδιστήρι HP από τα 80s (φωτογραφία) (Πηγή: slang.gr)

Η ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ για μία ψήφο
(Ο ίδιος μύθος κυκλοφορεί και για άλλες γλώσσες εκτός της ελληνικής, όπως για την γερμανική, την ισπανική, την γαλλική και την εβραϊκή)

Άλλα παραδείγματα αστικών θρύλων
bridgepartner (Να τι χάσαμε)
wikipedia (μπριτζ)
Καθημερινή (Με επιτυχία ολοκληρώθηκε...)
pulse.gr

3 comments:

  1. "Χα χα χα" απάντησε η κυρία Ρόδω Τριχάκη στο σχόλιο που έκανα για το ρεπορτάζ στις Βουκολιές. Δυστυχώς, προφανώς δεν αντελήφθη πόσο κακό κάνει αυτή η εσφαλμένη εντύπωση που δημιουργήθηκε και διαδίδεται ανεξέλεγκτα - διαφορετικά δεν θα γελούσε, αλλά θα στενοχωριόταν πολύ, όπως εγώ.
    Η εσφαλμένη λοιπόν αυτή εντύπωση όχι μόνο βγάζει ψεύτες και καθιστά υπόλογους όλους εκείνους τους Έλληνες μπριτζέρ που προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να κάνουν διάδοση σε φίλους, γνωστούς και συναδέλφους, διαφημίζοντας το "αναγνωρισμένο από τη Γ.Γ. Αθλητισμού άθλημα", για το οποίο αγωνίζονται κάθε τρεις και λίγο σε διάφορα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (αντιμετωπίζοντας συχνά την καχυποψία και την ειρωνεία), αλλά και διαγράφει όλο το παρελθόν της ΕΟΜ.
    Δεν είναι στοιχειωδώς αναγκαίο οι διοργανωτές να επισημάνουν την "παρεξήγηση" όπου χρειάζεται (στα blogs που αναπαρήγαγαν το λάθος, στη βικιπαίδεια, στην εφημερίδα "Καθημερινή" κ.λπ. κ.λπ.);
    Απορώ, είναι αλήθεια, που η ΕΟΜ έχει τόσο αργά αντανακλαστικά. Τουλάχιστον να είναι αργά και όχι νεκρά.
    ΡΑΝΙΑ ΝΙΚΑ

    ReplyDelete
  2. Μόλις είδα ότι κάποιος έκανε διόρθωση στη Βικιπαίδεια και αφαίρεσε τη φράση "Έγινε φέτος το Πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μπριτζ, στις Βουκολιές". Μπράβο!
    ΡΑΝΙΑ ΝΙΚΑ

    ReplyDelete
  3. Όχι από παντού. Έχει περάσει στην Ιστορία ως ένα από τα 5 αθλητικά γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας στις 6 Ιουνίου του 2010
    κλικ

    ReplyDelete

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google και επιλέξετε (στην επιλογή ταυτότητας) να στείλετε σχόλιο ως "ανώνυμος" μπορείτε να γράψετε το όνομά σας μέσα στο σχόλιο. Τα υπογεγραμμένα σχόλια (από ανθρώπους του χώρου) θα δημοσιεύονται όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ