Thursday, October 8, 2009

Παίζοντας το λάθος συμβόλαιο ΙΙ

Από το βιβλίο του Ron Klinger "50 Winning Duplicate Tips"
Πριν από ένα μήνα, στο άρθρο Παίζοντας το λάθος συμβόλαιο γράψαμε ένα άρθρο σχετικά με το πως χειριζόμαστε την κατάσταση όταν διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν κάναμε καλά στην αγορά. Ας δούμε σήμερα ένα δεύτερο παράδειγμα.
Με αυτά τα φύλλα στον άξονα:



Q5



KQ10964



72



A62



Ν




W
E






S



ΑΚ4



Α83



ΑQJ3



K83


η αγορά πάει
West North East South



2NT
pass 3 pass 3
pass 4NT pass 5
pass 5NT pass 6
pass pass pass

Αντάμ, ο Βαλές σπαθί.
Παίζοντας ζεύγη, ξέρεις ότι όλοι οι "λογικοί" άνθρωποι παίζουν 6ΝΤ που είναι το σωστό συμβόλαιο. Τώρα λοιπόν, πρέπει να προσπαθήσεις για το καλύτερο. Όσοι παίζουν ΝΤ έχουν 12 μπάζες, και, αν περνάει η εμπάς καρό 13.
Τραβάς πρώτα το Ρήγα κούπα (safety play) μαζεύεις τα ατού και τώρα η ελπίδα σου είναι να μην περνάει η εμπάς καρό. Είσαι ο μοναδικός στην αίθουσα που παίζει συμβόλαιο σε χρώμα αλλά και ο μόνος που μπορεί να παίξει τα καρά ψάχνοντας το Ρήγα στην Δύση. Παίζεις λοιπόν Ντάμα πίκα, πίκα στον άσο και στο Ρήγα πίκα πετάς έμα καρό από το μορ. Στη συνέχεια Άσο καρό και την Ντάμα καρό να τρέχει (ruffing finesse) Αν πράγματι έχειτο Ρήγα η Δύση και δεν τον βάλει ξεσκαρτάρεις σπαθί, αν τον βάλει κόβεις και έχεις ντισκάρτο στο Βαλέ καρό.
Τι να ευχηθώ... "καλή τύχη" ή "καλύτερες αγορές";

2 comments:

  1. Σωστά και καλά τα λέει ο Ron Βάσω μου, έχω όμως μια απορία: Αυτός ή εσύ βάλατε ανάποδα τις αγορές του Βορρά και του Νότου??? Εσύ, συγχωρείσαι, ο Ron όμως...
    Δες και αυτή την αγορά με το ίδιο χέρι:

    1C(a)-1D(b)
    1H(c)-2S(d)
    2N(e)-3D(f)
    3S(g)-3N(h)
    4C(i)-4N(j)
    5C(k)-5D(l) ήδη μετράει 12 λεβέ!
    5Ν(m)-6D(n)
    6N-PASS

    Πάμε και στη μετάφραση!
    (a):Precision 16+
    (b):ή 0-7 ή 8+ με 5φ+κούπα ή 4-4-4 11+!
    (c):3φ+ κούπα
    (d):6φ κούπα, 2 απο 3 τοπ ονέρ
    (e):Τι έχεις πίκες?
    (f):Κοντρολ 3ου γύρου
    (g):Απο ονέρ ή κατανομή?
    (h):Απο ονέρ (τη Q τη δίνουμε!)
    (i):Τι έχεις σπαθιά?
    (j):Κοντρόλ 1ου γύρου
    (k):Απο ονέρ ή κατανομή?
    (l):Από ονέρ
    (m):Τι έχεις καρά?
    (n):Κοντρόλ 3ου γύρου

    Στο 5D ο ανοίξας μετράει 12 εύκολες λεβέ στα ΧΑ και μετά ψάχνει για τα 7. Αν έχει όρεξη για τρελίτσες, τα ψωνίζει και εύχεται να είναι ο Ρήγας καρώ στη θέση του!
    (ελπίζω να σε κάλυψα στο "καλύτερες αγορές")

    ReplyDelete
  2. Eγώ η κακούργααα! Σε ευχαριστώ Τρυφωνάκο. Το διόρθωσα ήδη. Είναι που ως ψυχαναγκαστικό άτομο, όταν τα βιβλία δίνουνε τα χέρια σε Ανατολή - Δύση τα γυρνάω σε Βορρά - Νότο και κάτι έχασα στην περιστροφή... δεν είχα και πυξίδα. Ευχαριστούμε και για την precision κάλυψη του θέματος, αλλά, εδώ που τα λέμε, στο συγκεκριμένο, τα 6ΝΤ μπορούσαν να βρεθούν μάλλον εύκολα και με 2ΝΤ άνοιγμα. Όσο για τα 7ΝΤ, πρέπει να είσαι Ταλιμπάν για να τα πας στην εμπάς.

    ReplyDelete

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google και επιλέξετε (στην επιλογή ταυτότητας) να στείλετε σχόλιο ως "ανώνυμος" μπορείτε να γράψετε το όνομά σας μέσα στο σχόλιο. Τα υπογεγραμμένα σχόλια (από ανθρώπους του χώρου) θα δημοσιεύονται όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ