Saturday, May 16, 2009

Τι εννοούμε στο μπριτζ όταν λέμε "brilliant play";

Είναι Παρασκευή απόγευμα και έχεις τα νεύρα σου που δεν κατάφερες να βρεις αντικαταστάτη για την Κυριακή το πρωί που είχεις πρόβλημα, και άρα δεν παίζεις στο Swiss, οπότε πας στο γήπεδο Μαζαράκη και κιμπιτζάρεις Τζίλη εξ ευωνύμων της κας Λιακοπούλου καθήμενο και με το κόντρα πλακέ να του απαγορεύει την οπτική επαφή με το Γιάνκο και τον Στ. Χατζηδάκη. Στη δεύτερη διανομή, ευρισκόμενος ως dealer στη θέση τής Ανατολής, πρώτη εναντίον δεύτερης, σηκώνει τα εξής φύλλα:
9643
763
4
J9532

Η αγορά εξελίσσεται ως εξής:
West North East South


pass
2
3 3 pass 4
pass 4 pass 4NT
pass
5 pass


Καθώς, σε αυτό το σημείο, φεύγει το ταψί κατά Γιάνκο μεριά, ο Τζίλης έχει ήδη ξεχωρίσει από τα 13 φύλλα του το 3. Μετά από κάποια καθυστέρηση, το ταψί επιστρέφει με τις αγορές 7και db (το οποίο βεβαίως και είναι Lightner, επομένως η αντάμ σπαθί είναι μαρκέ πια) ενώ κατά τη τελευταία του διαδρομή, έρχεται και το τελικό συμβόλαιο, 7ΝΤ. Όπως θα έκανε κάθε κίμπιτζερ που έχει ταυτιστεί με τον "κιμπιτζευόμενό" του, χτυπιέσαι που δόθηκε ευκαιρία στον εκτελεστή να διαφύγει (άλλωστε "εμείς" σπαθί θα βγαίναμε έτσι κι αλλιώς) ...μα έκανε τέτoιο πράγμα ο Γιάνκος.

Αντάμ, από Γιάνκο πια, ο Κ και ξαπλώνεται εξής ο μορ:

KQJ75
A94
-

Q8764

9643

763

4

J9532

Ο άσος κούπα, πίκα στον άσο, ΑΚQ καρό, ο Γιάνκος ακολουθεί, πίκα στο Κ του μορ, μπλα μπλα, σπαθί στον άσο, ο Ρήγας από το Γιάνκο(!)
Δεν ήταν Lightner λοιπόν το db. Και τι ήτανε τότε;

Ας δούμε όλη τη διανομή:




KQJ75




A94




-




Q8764




Ν

102



9643
KQ10852
W
E 763
J983

4
K



J9532


S



A8




J




AKQ107652




A10



Ο Γιάνκος καταλαβαίνει ότι η καθυστέρηση πριν την αγορά 7 από τον Χατζηδάκη οφείλεται στο γεγονός ότι σκέφτεται και την εναλλακτική αγορά των 7ΝΤ, και ξέρει ότι με τον τετράφυλλο Βαλέ καρό που κρατάει δε θα έχουν καμία τύχη. Κοντράρει λοιπόν, γνωρίζοντας ότι όλοι σε αυτό το τραπέζι, θα πιστέψουν ότι είναι σικάν σπαθί. Ο εκτελεστής, σε περίπτωση που αποφασίσει να μείνει στις 7, βεβαίως και δε θα βάλει τον Άσο στην Αντάμ...

Δεν είχες και τόσο γκίνια τελικά που δεν έπαιξες αυτό το τριήμερο...

1 comment:

  1. Σωστά!
    Άν παίξει τόν Άσσο στήν πρώτη μπάζα τό χώνει 3 μέσα...
    Ένας έμπειρος εκτελεστής παίζει τό 10 μπαστούνι & είναι μόνον μία κάτω...
    Άλλο 200 & άλλο 800...

    ReplyDelete

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google και επιλέξετε (στην επιλογή ταυτότητας) να στείλετε σχόλιο ως "ανώνυμος" μπορείτε να γράψετε το όνομά σας μέσα στο σχόλιο. Τα υπογεγραμμένα σχόλια (από ανθρώπους του χώρου) θα δημοσιεύονται όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ