Σήμερα έλαβα υστερόγραφο από το Βασίλη. Δημοσιεύτηκε στο τέλος της επιστολής του.
Από το Βασίλη Βιρβιδάκη πήρα την παρακάτω επιστολή που σχετίζεται με τη διεξαγωγή του προκριματικού τού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ζευγών open.
Η δημοσίευση στο site της ΕΟΜ του Ειδικού Κανονισμού για το ΠΠΖ 1-16 2011 επεφύλαξε στους περισσότερους συμμετέχοντες μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο διαχωρισμός των 48 συμμετεχόντων ζευγών σε δύο Ομίλους Mitchell των 12 τραπεζιών και η κίνηση των εννέα γύρων με πήδημα εξυπηρετεί μόνο τη χωροταξική διαρρύθμιση του εκάστοτε Ομίλου διεξαγωγής (ΑΟΜ στην προκειμένη περίπτωση) ενώ μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τη συγκρισιμότητα σε έναν αγώνα 3ης βαθμίδας που αποτελεί αγώνα πρόκρισης για τον Τελικό Πανελληνίου Ζευγών 1-16 στον οποίο απονέμονται και βαθμοί Προεθνικής. Πιο συγκεκριμένα τα 12 ζεύγη κάθε Ομίλου θα αντιμετωπίσουν μόνο 9 από τους 12 αντιπάλους τους κάθε μέρα και συνολικά 27 από τους 47, ενώ θα κυκλοφορούν καθημερινά 36 διανομές από τις οποίες το κάθε ζεύγος δεν θα παίζει 9 διανομές δηλαδή το ¼ του συνολικού αριθμού. Εκτιμώ με μια πρόχειρη προσέγγιση, χωρίς να είμαι και ο εμπειρότερος διαιτητής, ότι ήταν δυνατό να γίνει διαχωρισμός σε ένα Mitchell των 13-15 τραπεζιών και ένα Howell των 11-9 τραπεζιών αντίστοιχα (με ανάλογο αριθμό σταθερών ζευγών), και 13 (ή και 14 ακόμη) γύρους των δύο διανομών που θα εξασφάλιζε αντιμετώπιση 39 ή 42 από τους 47 αντιπάλους και το κυριότερο το παίξιμο 26 ή 28 από τις το πολύ 30 διανομές που θα κυκλοφορούν καθημερινά.
Δυστυχώς η συγκεκριμένη επιλογή έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της υπεραπλούστευσης για να μην πούμε απαξίωσης ενός Πανελληνίου Πρωταθλήματος που έρχεται να ακολουθήσει την κατάργηση του ενδιάμεσου σταδίου στις κατηγορίες 1-16 για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ομάδων και Ζευγών, την κατάργηση του Υπερτελικού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ομάδων, τη μη διεξαγωγή προκριματικού έστω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζευγών Swiss που δίνει βαθμούς Προεθνικής και αρκετά άλλα. Είναι σαφές ότι η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στην ΕΟΜ καθώς υποχρεώνεται να ακολουθήσει την «πελατειακή» πολιτική των Σωματείων ειδικά του Λεκανοπεδίου που απαιτούν τον περιορισμό των τριημέρων των Πανελληνίων Αγώνων για να διοργανώνουν περισσότερες δικές τους εκδηλώσεις.
Εκτός από τα παραπάνω θα ήθελα να επισημάνω και ορισμένες άλλες παρατυπίες στη διεξαγωγή των αγώνων, που ειδικότερα στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, θα έπρεπε να ελέγχονται σχολαστικά, όπως είναι η υπερβολική ανοχή στους καπνιστές (κάθε γύρο έξοδος για τσιγάρο με ότι επιπτώσεις έχει κάτι τέτοιο στη ταχύτερη και όσο είναι δυνατόν πιο αδιάβλητη διεξαγωγή των αγώνων) και η αλλαγή προσανατολισμού μόνο κατά τους τελευταίους γύρους ενώ είναι γνωστό σε όλους τους διαιτητές ότι, είτε δεν πρέπει να γίνεται καθόλου αλλαγή και να ανακηρύσσονται δύο νικητές (Β-Ν και Α-Δ), είτε να γίνεται σε συγκεκριμένους γύρους ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Με εκτίμηση
Βασίλης Βιρβιδάκης
Υ.Γ.1. Επειδή ορισμένα από όσα ανέφερα παρερμηνεύθηκαν από κάποιους θα ήθελα να προσθέσω ότι το κείμενο επ' ουδενί δεν αποτελεί μομφή για κάποιο συγκεκριμένο Όμιλο καθώς ανάλογα προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους χώρους (αναφέρω ξεκάθαρα: "του εκάστοτε Ομίλου διεξαγωγής"). Το πρόβλημα θα επιλύετο σε μεγάλο βαθμό αν υπήρχε μόνιμη αίθουσα που θα πληρούσε τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αγώνων με οποιαδήποτε κίνηση ζευγών ή ομάδων. Ακόμη και στις υφιστάμενες αίθουσες με κάποιες ρυθμίσεις είναι εφικτό να διεξαχθούν αγώνες οποιασδήποτε μορφής αρκεί να μην υπερβαίνεται η συνολική χωρητικότητα του κάθε Ομίλου. Εκείνο που με ενόχλησε και αποτέλεσε την αφορμή να καταθέσω τις απόψεις μου στο φιλόξενο χώρο της Βασιλικής είναι ότι επί σειρά ετών έχω διατελέσει παρατηρητής αγώνων της ΕΟΜ και στις εκθέσεις παρατηρητή έχω αναφερθεί επανειλημμένα στα περισσότερα από όσα θίγω στο κείμενο μου, και ειδικότερα σε θέματα κινήσεων αγώνων 1-16 ή 12-16, χωρίς να υπάρξει κάποια θετική ή αρνητική αντίδραση.
Υ.Γ.2. Θα ήθελα να αναφερθώ και στη διαχείριση του θέματος του καπνίσματος στη διάρκεια των αγώνων από το Ν.Κηπουρό που σε σχέση με προηγούμενες καταστάσεις ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Φυσικά υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών.
Προσυπογράφω τα όσα υποστηρίζει ο Βιρβιδάκης. Επιστολές σαν κι αυτή βοηθάνε στο να βελτιώνονται σιγά-σιγά τα πράγματα.
ReplyDeleteΣε σχέση με παρατυπίες και παραλείψεις πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί. Προσωπικά έχω κουραστεί με την επανάληψη τους. Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται. Η ευθύνη; Όλων μας. ΕΟΜ, Ομίλων, διαιτητών, παικτών. Θα επανέλθω κάποια άλλη στιγμή.
Δύο μόνο λόγια στο κύριο θέμα που ανέδειξε ο Βασίλης.
Σε σχέση με τη συγκρισιμότητα παραθέτω ένα στατιστικό που έβγαλα πρόχειρα. Υπόθεση: τα 20 πρώτα ζεύγη της γενικής κατάταξης βρέθηκαν στην καλύτερη κατάσταση. Επομένως καλύτερα να απέφευγες όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά. Το δωδέκατο ζεύγος της κατάταξης (ο υποφαινόμενος και η συμβία του)αντιμετώπισε μόνο 9 από την εικοσάδα ενώ πολλά ζεύγη στις θέσεις 21-27 (λίγο κάτω δηλαδή από τη γραμμή πρόκρισης) αντιμετώπισαν 13. Και μόνο από αυτή τη διαφορά καταλαβαίνετε ότι η τυχαιότητα των αποτελεσμάτων είναι μεγάλη.
Γιάννης Προκοπίου
Προς την σωστή κατεύθυνση και τα 2 σχόλια των προλαλισάντων όπως νομίζω και σχεδόν όλοι οι Bridger συμφωνούν.
ReplyDeleteΚαι επιτέλους η καραμέλα δεν έχει Σαβατοκύριακα για το ημιτελικό και τελικό στάδιο γιατί οι όμιλοι ..... Μπορεί πιά να Λιώσει τελείως και να έχουμε αξιόπιστα πρωταθλήματα, Δυνατά τριήμερα και ισχυροποίηση των παιχτών και της ευγενούς άμιλλας:
Α) Τα προκριματικά έγιναν σχεδόν σε κάθε όμιλο της Αθήνας. Με διάφορα παράλληλα λογής-λογής event (από τουρνουά, μαθήματα, Vugraph, consolidation,.........) θα είναι γεμάτοι και οι άλλοι όμιλοι (Ίσως και με αύξηση σε 30-35 απο 25 Ευρώ).
B) Με την σωστή απόφαση ταυτόχρονης διοργάνωσης Τριημέρων ή εκδρομικών από πολλούς ομίλους.....ΠΡΟΣΟΧΗ όμως εδώ......Είναι πολύ καλύτερα αντί για 1 Τριήμερο...με 3 τουρνουά σε 2-3 διαφορετικούς ομίλους...1. Τριήμερο με 1 τουρνουά σε 2-4 διαφορετικούς ομίλους ανάλογα με τον χωρισμό τους σε κατηγορίες.
Καλός όντως ο Κηπουρός, αλλά θα μου κακοφανεί πολύ αν περιοριστεί και άλλο το ......
Αντώνης Μωυσίδης
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την επιστολή του κ. Βιρβιδάκη και τα σχόλια των κ.κ. Προκοπίου και Μωυσίδη. Έχω να επισημάνω τα παρακάτω:
ReplyDelete1) Η μοναδική κίνηση που εξασφαλίζει συναντήσεις όλων με όλους για συμμετοχή 48 ζευγών, είναι ο συνδυασμός ενός Relay Mitchell των 16 τραπεζιών (32 ή 48 διανομές) και ενός πλήρους Howell των 8 τραπεζιών(30 ή 45 διανομές).
2) Άλλος τρόπος διεξαγωγής του προκριματικού, είναι ο χωρισμός σε ομίλους(διεξαγωγή σε διαφορετικά εντευκτήρια) χωρίς φυσικά την επιλογή των αθλητών για το σε ποιον θα συμμετάσχουν.
3) Συμφωνώ απόλυτα στην διεξαγωγή προκριματικού για το Swiss όπως και για το κύπελλο, όπως άλλωστε γινόταν πιο παλιά. Εκτός της περιορισμένης συμμετοχής, η οποία θα διασφαλίσει καλύτερο επίπεδο και κλίμα αγώνων(βλέπε κύπελο 2010), θα αποτελέσει και μια τονωτική ένεση, τόσο αγωνιστική όσο και οικονομική, για τα σωματεία της Περιφέρειας τα οποία θα έχουν τη δυνατότηα διοργάνωσης περισότερων αγώνων 3ης Βαθμίδας.
4) Διαφωνώ κάθετα με την διεξαγωγή ενδιάμεσου σταδίου, εκτός φυσικά και αν η ΕΟΜ είναι διατεθειμένη να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των αθλητών από την Περιφέρεια που θα συμμετάσχουν σε αυτό. Ενδεικτικά, για να φύγει κάποιος από την Κέρκυρα και να συμμετάσχει στον τελικό του ΠΠΖ, χρειάζεται 180 ευρώ αεροπορικά, 120 ευρώ διαμονή και 50+ ευρώ διατροφή και μετακίνηση. Δεν είναι δυνατόν για την διεξαγωγή ημιτελικού αυτό να διπλασιάζεται.
5) Δεν γνωρίζω πως διαχειρίστηκε ο κ. Κηπουρός το θέμα των καπνιστών, είμαι σίγουρος όμως ότι το έκανε με τον πιο σωστό τρόπο. Ας μην ξεχνάμε τις εποχές που το κάπνισμα επιτρεπόταν στις αίθουσες του μπριτζ. Όντας καπνιστής και εγώ, προτιμώ τις αίθουσες όπως είναι τώρα, χωρίς ομίχλη. Αλλά πρέπει να υπάρχει ανοχή και κατανόηση σε όσους από εμάς έχουν αυτή την κακή συνήθεια.
Τέλος, μια προσωπική διαπίστωση όχι και τόσο πρόσφατη. Μπορεί στην Αθήνα οι όμιλοι να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αυξήσουν την κερδοφορία τους, στην Περιφέρεια όμως παλεύουν για την επιβίωση. Άραγε, εφ'όσον οι προκριματικοί-τελικοί Πανελληνίων Πρωταθλημάτων μοιράζονται σε σωματεία αναλόγως "προσόντων", αν υπήρχε μια αίθουσα που να πληρεί τις προδιαγραφές στην Κέρκυρα ας πούμε, θα της δίνοταν η δυνατότητα να διοργανώσει κάτι τέτοιο, και μάλιστα επί σειρά ετών? Οι αθλητές της Περιφέρειας δεν θα διαμαρτύροταν για κάτι τέτοιο αφού ούτως ή άλλως έχουν συνηθίσει τη μετακίνηση. Οι αθλητές των Αθηνών όμως?
Φιλικά
Τ.Παπαδόπουλος