Από τον Αντώνη Μωυσίδη το παρακάτω άρθρο
Κάποτε (στην προ-ποδάρια εποχή μου) ρωτώντας για τον συνδυασμό ΑΤxx προς Q9xx ρωτήθηκα "έχεις το 8;" Τελικά στον συνδυασμό το 8 φαίνεται με το μάτι ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα SuitPlay (όσοι δεν το έχετε υπάρχει και σε windows αρκεί να στείλετε email στον δημιουργό) σε έναν γνωστό συνδυασμό από τους πρόσφατους προκριματικούς.
KJ9x προς Αχχ.
Αν θέλεις 4 μπάζες είναι (Α και μικρό στον J)
Αν θέλεις Safety για 3 (Κ και μετά Α στο κεφάλι)
Βέβαια αν δεν θέλουμε τίποτα από τα 2 αλλά να παίξουμε το καλύτερο δυνατό για αγώνα ζευγών η διπλοεμπάσα φέρνει τις πιό πολλές μπάζες. Α και μικρό στο 9 και μετά ο Κ είναι το percentage play για αγώνα master points.
(Αυτό συνάδει και με την Θεωρία που λέει όταν έχουμε διπλοεμπάσα που μπορεί να επαναληφτεί στην αρχή εκτελούμε την χαμηλή, αν δεν μπορεί να επαναληφθεί εκτελούμε την υψηλή. Π.χ. AQT, xxx πρώτα στο T.)
Βάζοντας λοιπόν το έρμο το 8 στον συνδυασμό ΚJ9x για Α8x δημιουργούνται και άλλες 2 υπολογίσιμες εναλλακτικές... Δείτε το SuitPlay.
Στην έκδοση windows έχει επιπλέον υπολογισμό με κενές θέσεις, ανεβάσματα στο μόρτο, και safety για ΝΤ. Μπορείτε να το βρείτε βάζοντας σε ψαχτήρι π.χ. google "suitplay".
Αντώνης Μωυσίδης
Tuesday, January 25, 2011
Friday, January 21, 2011
Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΠΖ 1-16
Σήμερα έλαβα υστερόγραφο από το Βασίλη. Δημοσιεύτηκε στο τέλος της επιστολής του.
Από το Βασίλη Βιρβιδάκη πήρα την παρακάτω επιστολή που σχετίζεται με τη διεξαγωγή του προκριματικού τού Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ζευγών open.
Η δημοσίευση στο site της ΕΟΜ του Ειδικού Κανονισμού για το ΠΠΖ 1-16 2011 επεφύλαξε στους περισσότερους συμμετέχοντες μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο διαχωρισμός των 48 συμμετεχόντων ζευγών σε δύο Ομίλους Mitchell των 12 τραπεζιών και η κίνηση των εννέα γύρων με πήδημα εξυπηρετεί μόνο τη χωροταξική διαρρύθμιση του εκάστοτε Ομίλου διεξαγωγής (ΑΟΜ στην προκειμένη περίπτωση) ενώ μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τη συγκρισιμότητα σε έναν αγώνα 3ης βαθμίδας που αποτελεί αγώνα πρόκρισης για τον Τελικό Πανελληνίου Ζευγών 1-16 στον οποίο απονέμονται και βαθμοί Προεθνικής. Πιο συγκεκριμένα τα 12 ζεύγη κάθε Ομίλου θα αντιμετωπίσουν μόνο 9 από τους 12 αντιπάλους τους κάθε μέρα και συνολικά 27 από τους 47, ενώ θα κυκλοφορούν καθημερινά 36 διανομές από τις οποίες το κάθε ζεύγος δεν θα παίζει 9 διανομές δηλαδή το ¼ του συνολικού αριθμού. Εκτιμώ με μια πρόχειρη προσέγγιση, χωρίς να είμαι και ο εμπειρότερος διαιτητής, ότι ήταν δυνατό να γίνει διαχωρισμός σε ένα Mitchell των 13-15 τραπεζιών και ένα Howell των 11-9 τραπεζιών αντίστοιχα (με ανάλογο αριθμό σταθερών ζευγών), και 13 (ή και 14 ακόμη) γύρους των δύο διανομών που θα εξασφάλιζε αντιμετώπιση 39 ή 42 από τους 47 αντιπάλους και το κυριότερο το παίξιμο 26 ή 28 από τις το πολύ 30 διανομές που θα κυκλοφορούν καθημερινά.
Δυστυχώς η συγκεκριμένη επιλογή έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της υπεραπλούστευσης για να μην πούμε απαξίωσης ενός Πανελληνίου Πρωταθλήματος που έρχεται να ακολουθήσει την κατάργηση του ενδιάμεσου σταδίου στις κατηγορίες 1-16 για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ομάδων και Ζευγών, την κατάργηση του Υπερτελικού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ομάδων, τη μη διεξαγωγή προκριματικού έστω στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζευγών Swiss που δίνει βαθμούς Προεθνικής και αρκετά άλλα. Είναι σαφές ότι η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στην ΕΟΜ καθώς υποχρεώνεται να ακολουθήσει την «πελατειακή» πολιτική των Σωματείων ειδικά του Λεκανοπεδίου που απαιτούν τον περιορισμό των τριημέρων των Πανελληνίων Αγώνων για να διοργανώνουν περισσότερες δικές τους εκδηλώσεις.
Εκτός από τα παραπάνω θα ήθελα να επισημάνω και ορισμένες άλλες παρατυπίες στη διεξαγωγή των αγώνων, που ειδικότερα στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, θα έπρεπε να ελέγχονται σχολαστικά, όπως είναι η υπερβολική ανοχή στους καπνιστές (κάθε γύρο έξοδος για τσιγάρο με ότι επιπτώσεις έχει κάτι τέτοιο στη ταχύτερη και όσο είναι δυνατόν πιο αδιάβλητη διεξαγωγή των αγώνων) και η αλλαγή προσανατολισμού μόνο κατά τους τελευταίους γύρους ενώ είναι γνωστό σε όλους τους διαιτητές ότι, είτε δεν πρέπει να γίνεται καθόλου αλλαγή και να ανακηρύσσονται δύο νικητές (Β-Ν και Α-Δ), είτε να γίνεται σε συγκεκριμένους γύρους ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων.
Με εκτίμηση
Βασίλης Βιρβιδάκης
Υ.Γ.1. Επειδή ορισμένα από όσα ανέφερα παρερμηνεύθηκαν από κάποιους θα ήθελα να προσθέσω ότι το κείμενο επ' ουδενί δεν αποτελεί μομφή για κάποιο συγκεκριμένο Όμιλο καθώς ανάλογα προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους χώρους (αναφέρω ξεκάθαρα: "του εκάστοτε Ομίλου διεξαγωγής"). Το πρόβλημα θα επιλύετο σε μεγάλο βαθμό αν υπήρχε μόνιμη αίθουσα που θα πληρούσε τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αγώνων με οποιαδήποτε κίνηση ζευγών ή ομάδων. Ακόμη και στις υφιστάμενες αίθουσες με κάποιες ρυθμίσεις είναι εφικτό να διεξαχθούν αγώνες οποιασδήποτε μορφής αρκεί να μην υπερβαίνεται η συνολική χωρητικότητα του κάθε Ομίλου. Εκείνο που με ενόχλησε και αποτέλεσε την αφορμή να καταθέσω τις απόψεις μου στο φιλόξενο χώρο της Βασιλικής είναι ότι επί σειρά ετών έχω διατελέσει παρατηρητής αγώνων της ΕΟΜ και στις εκθέσεις παρατηρητή έχω αναφερθεί επανειλημμένα στα περισσότερα από όσα θίγω στο κείμενο μου, και ειδικότερα σε θέματα κινήσεων αγώνων 1-16 ή 12-16, χωρίς να υπάρξει κάποια θετική ή αρνητική αντίδραση.
Υ.Γ.2. Θα ήθελα να αναφερθώ και στη διαχείριση του θέματος του καπνίσματος στη διάρκεια των αγώνων από το Ν.Κηπουρό που σε σχέση με προηγούμενες καταστάσεις ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Φυσικά υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των συνθηκών.
Subscribe to:
Posts (Atom)