Friday, October 1, 2010

7 Χωρίς Ατού



Χτες, στον ΟΠΑΦ, έγινε η πρώτη προβολή της ταινίας μικρού μήκους «7 χωρίς ατού». Μία ακόμη προβολή θα γίνει τη Δευτέρα στις 18:45.
Το σενάριο της ταινίας είναι του Στηβ Ανδρίκου.

Με λίγα λόγια:
Οκτώ παίκτες του μπριτζ συναντιούνται στο κλαμπ δυο φορές την βδομάδα.
Με αφορμή την παράκαιρη ζέστη αναρωτιούνται ποσό θα στερηθούν το μπριτζ το καλοκαίρι  γιατί δεν  παραθερίζουν στο ίδιο μέρος.  Ο Μωρίς προτείνει το εξοχικό σπίτι  του για τόπο παραθερισμού.
Μετά  αποφασίζουν να διορθώσουν το τεράστιο παλαιό σπίτι που είναι και παραθαλάσσιο  και να το μετατρέψουν σε πανσιόν πολυτέλειας μόνον για μπριτζέρ .
Οι οκτώ έχουν πολλά κοινά όπως το ότι δεν είναι παντρεμένοι, τουλάχιστον αυτή την εποχή έχουν σχεδόν ίδια ηλικία, είναι ευκατάστατοι, και βέβαια μοιράζονται το κοινό πάθος τους για το μπριτζ. Με τον καιρό έχει αναπτυχθεί φιλία μεταξύ τους, σημειωτέον ότι είναι τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες .
Αφού πρώτα μοίρασαν τις εργασίες που θα χρειαζόταν το οίκημα, ο καθένας ανέλαβε και έναν τομέα σύμφωνα με τις δυνατότητες του  και στο τέλος κάνανε μια εταιρία.
Σκοπός τους ήταν η διασκέδαση αλλά και το οικονομικό όφελος. Μέσα σε τρεις μήνες όλες οι εργασίες τελείωσαν και είχαν πολλές κρατήσεις, ακόμα και από εξωτερικό.
Το σχέδιο στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, στο τέλος τις σεζόν όλοι οι φιλοξενούμενοι έφυγαν εκτός από την ηλικιωμένη που ήταν και ξένη. Από την ώρα που είχε έρθει ένα μυστήριο την περιέβαλε...
(Η συνέχεια επί της οθόνης που έλεγαν και τα παλιά προγράμματα)

Παρακολουθώντας την ταινία, πολύ γρήγορα αισθανόσουνα ότι κάτι ξέρει ο Νιόνιος:
Μέχρι τα ουράνια σώματα
με πομπούς και με κεραίες
φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα
κι ιστορία οι παρέες

Αυτή την παρέα θα την έλεγες "χαμηλού προφιλ". Ο βασικός κορμός της είναι η ομάδα που ξεκίνησε μπριτζ στον ΟΠΑΦ το 2003, αν δεν κάνω λάθος, πλαισιωμένη από τους δασκάλους και από άλλους με τους οποίους ταίριαξαν στην πορεία.

Στην ταινία "7 χωρίς ατού" συμμετέχουν στους βασικούς ρόλους οι:
Στηβ Ανδρίκος
Θανάσης Γαϊτανάς
Λένα Γαϊτανά
Κατερίνα Γυρτάτου
Αντώνης Ιωάννου
Άννυ Καραμανλή
Λιάνα Κωστούδη
Δημήτρης Μπάλλας
Αλέξανδρος Οικονόμου
Κική Ραβανή

Καθώς επίσης και οι:
Κατερίνα Φώλια
Μαρίνα Ραβανή
Δέσποινα Ευκαρπίδου
Μιχαήλ Φωτιάδης
Ρωμανός Αντωνόπουλος
Σοφία Αγγελή
Lela Kirvalidze
Πάρης Ανδρίκος
Θάνος Αγγελής
Νίνα Λιάπη

Συνάντησα σήμερα το Στηβ στο σπίτι του και του ζήτησα να μου πει δυο λόγια:

Πως έγινε και έγραψες το σενάριο;
Η αρχή έγινε όταν άρχισα τα μαθήματα σεναριογραφίας στο Κολέγιο του Ψυχικού. Η μπριτζοπαρέα συνεχώς με ρωτούσε τι σόι σεναριογράφος είμαι και ζήτησε να γράψω ένα σενάριο που θα έπαιζαν όλοι. Έγραψα ένα σενάριο και βρήκα ένα φίλο του γιου μου, το Θάνο, που είχε μια εμπειρία στη σκηνοθεσία. Όταν είδε τα casting τα έχασε… Δεν είχαμε ιδέα από υποκριτική. Ούτε ποίημα στο σχολείο δεν είχαμε πει.
Εκτός αυτού δεν είχαμε μέσα, μόνο μία κάμερα.

Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι πολύ καλό…
Όλοι μας υπερβάλαμε των δυνατοτήτων μας. Ο σκηνοθέτης έκανε άθλο γιατί έπρεπε να κάνει και την ηχοληψία και το μοντάζ και τα φώτα. Βεβαίως είχαμε και τη βοήθεια των παιδιών μας και του Ομίλου μας
Τελικά ένας παίκτης του μπριτζ μπορεί να κάνει τα πάντα…

Που έγιναν τα γυρίσματα;
Στον κήπο και στο μέσα χώρο του ΟΠΑΦ καθώς και στο σπίτι μου. Δουλέψαμε επτά Κυριακές από επτά ώρες την καθεμία. Περάσαμε αξέχαστα στα γυρίσματα, ήταν ο καλύτερός μας Χειμώνας. Πολλοί θα μας ζήλευαν.

(Χαμήλωσα το βλέμμα, με κατάλαβε, σκέφτηκα)

2 comments:

  1. Συγχαρητήρια στον Στηβ και την ομάδα του. Άκουγα εδώ και καιρό για αυτήν την προσπάθεια. Αλλά πότε θα βγει στις αίθουσες; Εννοώ ότι καλό είναι οι όμιλοι να ενδιαφερθούν να αγοράσουν το DVD και να το προσφέρουν. Δε θα είναι για παράδειγμα ένα πολύ ωραίο δώρο προς τους φετινούς μας μαθητές; Διότι το παρεϊκό κλίμα που τόσο διαφημίζουμε αποδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από τέτοιες προσπάθειες.

    Γιάννης Προκοπίου

    ReplyDelete
  2. Ξέρει κανείς πως μπορούμε να βρούμε το DVD ή εάν κανένας όμιλος θα οργανώσει προβολή; Μια μικρή πρόγευση τα bloopers
    http://www.youtube.com/watch?v=BdT6IEsxkss
    http://www.youtube.com/watch?v=437uYhHWsjs

    Σπύρος Μαγκλάρας

    ReplyDelete

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google και επιλέξετε (στην επιλογή ταυτότητας) να στείλετε σχόλιο ως "ανώνυμος" μπορείτε να γράψετε το όνομά σας μέσα στο σχόλιο. Τα υπογεγραμμένα σχόλια (από ανθρώπους του χώρου) θα δημοσιεύονται όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ