Saturday, May 1, 2010

Βαθμολογία Matchpoints: πως υπολογίζεται

Κάποιος έστειλε σε σχόλιο το ερώτημα της επικεφαλίδας αυτού του άρθρου.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω:

Αν λοιπόν μια διανομή παίζεται k φορές, το ζευγάρι που θα γράψει το καλύτερο score θα πάρει 2*k-2 βαθμούς και αυτό ορίζεται και ως το τοπ της διανομής. Το αμέσως επόμενο ζευγάρι θα πάρει 2*k-4, το επόμενο 2*k-6 και ούτω κάθε εξής μέχρι που φτάνουμε στο τελευταίο που παίρνει 0. (Ο αριθμός που αφαιρείται από το 2*k είναι ουσιαστικά ο αύξων αριθμός κατάταξης του ζεύγους επί 2, που για το τελευταίο είναι, προφανώς, k και έτσι προκύπτει το μηδέν).
Τώρα, στην ισοβαθμία η βαθμολογία των ισοβαθμούντων ζευγών είναι ο μέσος όρος που θα προέκυπτε από μία τυχαία κατάταξη των ισοβαθμούντων.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Έστω ότι μία διανομή παίχτηκε 8 φορές και γράφτηκαν στο Βορρά - Νότο τα παρακάτω score:
650
630
630
620
620
620
-100
-100

Ο πρώτος ΒΝ θα πάρει 2*8-2=14
Ο δεύτερος και ο τρίτος {(2*8-4)+(2*8-6)}/2=11
Ο τέταρτος ο πέμπτος και ο έκτος {(2*8-8)+(2*8-10)+(2*8-12)/3=6
Ο έβδομος και ο όγδοος {(2*8-14)+(2*8-16)}/2=1

Αντιστοίχως, η Ανατολές Δύσεις θα πάρουν το αποτέλεσμα που προκύπτει από την αφαίρεση της βαθμολογίας του Βορρά - Νότου από το τοπ της διανομής.

Στο παραπάνω παράδειγμα, οι Ανατολές Δύσεις κατατάσσονται:
100
100
-620
-620
-630
-630
-650

και βαθμολογούνται 13, 13, 8, 8, 8, 3, 3, 0

Τώρα το ποσοστό που θα πάρει ένα ζεύγος σε μία ημερίδα είναι το επί τοις εκατό ποσοστό που κάνει στο σύνολο των διανομών σε σχέση με το ανώτατο δυνατό (να είχε δηλαδή πάρει απόλυτο τοπ σε όλες τις διανομές)

3 comments:

  1. Ακόμα μια ανούσια δημοσίευση από το βαρετό και γεμάτο αρλουμπολογίες blog της Βάσως. Μα να μην ασχολείσαι με τα σοβαρά θέματα που αφορούν όλους τους αθλητές του μπριτζ, όπως σαλάμια και ποντίκια και να γράφεις για ανούσια θέματα όπως συμβάσεις, τουρνουά και μεθόδους βαθμολογίας; Είναι πιο σημαντικό να ξέρουμε την Lebenshol ή ότι δεν θα γίνει όμιλος μπριτζ στο Πικέρμι εξαιτίας του Μίκυ Μάους;

    Πέρα από την πλάκα, πολύ καλό άρθρο, ειδικά για αρχάριους ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος βαθμολογίας. Για τους αγγλομαθείς, παραθέτω δύο δεσμούς σχετικά με την στρατηγική ανάλογα με την μορφή του αγώνα, δηλαδή κλασικά ζεύγη ή ομάδες (η ζεύγη ΙΜΡ)

    IMPS: http://home.comcast.net/~kwbridge/imps.htm
    MP: http://home.comcast.net/~kwbridge/mpts.htm

    Σπύρος Μαγκλάρας

    ReplyDelete
  2. Απλώς για να συμπληρώσω την εικόνα - αν και ίσως αυτή η λεπτομέρεια να μην έχει ούτε σημασία αλλά ούτε και εφαρμογή στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις (όμως ίσως να εξηγήσει τα περίεργα δεκαδικά που πιθανώς να έχετε όλοι παρατηρήσει σε κάποια αποτελέσματα).

    Ο τρόπος βαθμολογίας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την περίπτωση όπου υπάρχει διαφορετικός αριθμός εγγραφών σε κάθε διανομή (π.χ., αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει bye ή επανορθωτική βαθμολογία 60-40). Επειδή θα ήταν στατιστικά άδικο να έχει ίδια "βαρύτητα" ένα τοπ στις 12 εγγραφές με ένα τοπ στις 10 εγγραφές (το πρώτο είναι στατιστικά δυσκολότερο), εφαρμόζεται ένας ειδικός τύπος εξομάλυνσης ο οποίος ονομάζεται τύπος του Neuberg. Οι λεπτομέρειες δεν είναι τόσο σημαντικές αφού τους υπολογισμούς τους κάνει αυτόματα το πρόγραμμα, όμως για λόγους πληρότητας καλό είναι να γνωρίζει κανείς ότι υπάρχει και αυτό το περίεργο πράγμα που προκαλεί τα περίεργα δεκαδικά ψηφία.

    Φώτης Σκουλαρίκης

    ReplyDelete
  3. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για πλήρη κάλυψη του θέματος:

    http://wiki.hellasbridge.org/scoring:matchpoints

    ReplyDelete

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google και επιλέξετε (στην επιλογή ταυτότητας) να στείλετε σχόλιο ως "ανώνυμος" μπορείτε να γράψετε το όνομά σας μέσα στο σχόλιο. Τα υπογεγραμμένα σχόλια (από ανθρώπους του χώρου) θα δημοσιεύονται όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ