Friday, March 5, 2010

Διχρωμίες: ο καλύτερος τρόπος για να εξασκηθείτε στην εκτέλεση στο 3-0

Όταν ανοίγει ο αντίπαλος δεξιά μας 1 σε χρώμα και βρεθούμε με 5-5, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το περιγράψουμε. Οι τρεις δημοφιλέστεροι στα μέρη που κυκλοφορούμε είναι:
Michaels Cuebid
Μάλλον η πιο διαδεδομένη διχρωμία
(1♣) - 2♣ = Τα μαζέρ
(1♦) - 2♦ = Τα μαζέρ
(1♥) - 2♥ = Πίκες και ένα μινέρ
(1♠) - 2♠ = Κούπες και ένα μινέρ
Οι διχρωμίες michaels συνδυάζονται με τη διχρωμία Unusual 2ΝΤ. Σε οποιοδήποτε άνοιγμα του αντιπάλου η παρεμβολή 2ΝΤ υπόσχεται 5-5 τα χαμηλά χρώματα (από τα εναπομείναντα) Επομένως:
(1♣) - 2ΝΤ = Καρά - Κούπες
(1♦) - 2ΝΤ = Σπαθιά - Κούπες
(1♥) - 2ΝΤ = Τα μινέρ
(1♠) - 2ΝΤ = Τα μινέρ
Με την Michaels Cuebid και το Unusual 2ΝΤ δεν μπορούμε να αγοράσουμε όλα τα δίχρωμα χέρια. Αν ο αντίπαλος ανοίξει 1 σε μινέρ και εμείς έχουμε πίκες και το άλλο μινέρ θα πρέπει να τα... καταπιούμε. Επιπλέον, στα ανοίγματα 1 σε μαζέρ, ο συμπαίκτης θα πρέπει να ρωτήσει για να μάθει πιο μινέρ έχουμε.

ΥΧΑ
Στην Ελλάδα, η σύμβαση αυτή παιζότανε στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 70. Η πολύ μεγάλη διάδοση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο Νικόλα Παπαχατζή (που ανατράφηκε μπριτζιστικά στη Θεσσαλονίκη) ο οποίος τη διδάσκει στους μαθητές του, που κι αυτοί δεν κρατάνε το στόμα τους κλειστό...
Η ονομασία ΥΧΑ είναι ακρωνύμιο: Υψηλά (cuebid), Χαμηλά (2NT), Ακραία (3♣). Αναλυτικά:
Αντίπαλος Παρεμβολή Εξήγηση
1♣ 2♣ Τα υψηλά (♥+♠)

2NT Τα χαμηλά (♦+♥)

3♣ Τα ακραία (♦+♠)
1♦ 2♦ Τα υψηλά (♠+♥)

2NT Τα χαμηλά (♣+♥)

3♣ Τα ακραία (♣+♠)
1♥ 2♥ Τα υψηλά (♠+♦)

2ΝΤ Τα χαμηλά (♣+♦)

3♣ Τα ακραία (♠+♣)
1♠ 2♠ Τα υψηλά (♥+♦)

2ΝΤ Τα χαμηλά (♣+♦)

3♣ Τα ακραία (♥+♣)

Στην ξένη βιβλιογραφία μπορείτε να την αναζητήσετε ως Modified Ghestem, όπως θα δούμε στη συνέχεια περί αυτού πρόκειται.

Ghestem
Αν εξαιρέσουμε το άνοιγμα 1♣, σε όλα τα υπόλοιπα είναι αντιστροφή των αγορών cuebid και 3♣. Στη Ghestem το 2♣ στο άνοιγμα 1♣ είναι... σπαθιά.
Αντίπαλος Παρεμβολή Εξήγηση
1♣ 2♣ Σπαθιά

2♦ Τα υψηλά (♥+♠)

2NT Τα χαμηλά (♦+♥)

3♣ Τα ακραία (♦+♠)
1♦ 2♦ Τα ακραία (♣+♠)

2NT Τα χαμηλά (♣+♥)

3♣ Τα υψηλά (♠+♥)
1♥ 2♥ Τα ακραία (♠+♣)

2ΝΤ Τα χαμηλά (♣+♦)

3♣ Τα υψηλά (♠+♦)
1♠ 2♠ Τα ακραία (♥+♣)

2ΝΤ Τα χαμηλά (♣+♦)

3♣ Τα υψηλά (♥+♦)


Ένας τρόπος για να τα θυμόμαστε (επειδή υπάρχει αυτό το μπέρδεμα στο άνοιγμα 1♣) είναι ότι με τη Ghestem ποτέ δεν "νομάρουμε" το χρώμα μας.

Ένα καλό με τις τρεις αυτές διχρωμίες είναι ότι το 2ΝΤ σημαίνει και για τις τρεις το ίδιο. Από κει και πέρα, με όσο πιο πολλούς συμπαίκτες παίζετε, τόσο μεγαλύτερη και η εξάσκηση στο 3-0.
... και δεν κοντράρουνε κι αυτοί οι αντίπαλοι

6 comments:

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους τεχνικά άρθρα είναι απαραίτητα αν θέλουμε πραγματικά να προάγουμε το Μπριτζ στη χώρα μας.
    Πάνω στις διχρωμίες, που πολύ ωραία περιγράφεις, θα ήθελα να σημειώσω επιπλέον τα εξής:
    1. Οι διχρωμίες Michaels (οι πιο δημοφιλείς στο εξωτερικό) υπερέχουν στο ότι δεν χρησιμοποιούν κάποια χρήσιμη για άλλο σκοπό αγορά (όπως το 3 σπαθιά). Υστερούν όμως στο ότι δεν καλύπτουν όλες τις διχρωμίες στα ανοίγματα σε μινέρ και στο ότι δεν είναι καθορισμένο το μινέρ σε διχρωμία πάνω σε άνοιγμα σε μαζέρ. Αυτό το τελευταίο μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικό σε συναγωνιστικές αγορές.
    2. Τα Ghestem υπερτερούν έναντι των ΥΧΑ στο ότι ποτέ δεν αγοράζεις χρώμα που κατέχεις, οπότε μπορείς να κάνεις διχρωμία και με πανίσχυρα χέρια. Υστερούν ίσως στο ότι είναι πιο δυσκολομνημόνευτα από τα ΥΧΑ, ορισμένες αγορές των οποίων μοιάζουν με των Michaels.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    Λουκάς Ζώτος

    ReplyDelete
  2. Το εν λόγω άρθρο θα έλεγα ότι είναι περιγραφικό και όχι τεχνικό.
    Τεχνικό άρθρο (και πιο χρήσιμο) θα ήταν εάν περιέγραφε τις προδιαγραφές ισχύος και τη συνέχεια των αγορών και οπωσδήποτε δυο λόγια για την τακτική στον συναγωνισμό.
    Εκτός και σκοπός του άρθρου είναι μόνο η εξάσκηση της μνήμης του αναγνώστη.

    ReplyDelete
  3. Το άρθρο σίγουρα θεωρείται τεχνικό από τη στιγμή που περιγράφει συμβάσεις του Μπριτζ και είναι άξιο επαίνου γιατί αποτελεί μια όαση μέσα στο βομβαρδισμό από άρθρα με κουτσομπολιά, επιτιμητικά και υποτιμητικά σχόλια, ακόμα και ύβρεις. Από κει και πέρα σίγουρα πρέπει να συμπληρωθεί και επεκταθεί και γι' αυτό το λόγο έκανα την αρχή περιμένοντας από δασκάλους καθηγητές παίκτες και "ειδήμονες" να συνεισφέρουν και αυτοί τις γνώσεις ή τα σχόλιά τους.
    Λουκάς Ζώτος

    ReplyDelete
  4. Ασπρη γάτα μαύρη γάτα = διχρωμίες = πολυ καλό και δημοσιογραφικό το εύρημα και το περιεχόμενο μια χαρά το βρίσκω για το 90% των παροικούντων το μπριτζ.

    Αννυλκ

    ReplyDelete
  5. Εμένα πάλι μου αρέσει η ο τίτλος: "Ο καλύτερος τρόπος για να εξασκηθείτε στην εκτέλεση 3-0"! Εξαιρετική προσέγγιση!

    ReplyDelete
  6. Δυστυχώς το άρθρο των διχρωμιών δεν είναι πλήρες διότι δεν περιέχει τις διχρωμίες ΑΚ (Άνω-Κάτω) που είχα επινοήσει προ 25ετίας περίπου.
    Σύμφωνα με αυτές, έχουμε:

    3σπαθιά = 5-5 τα Ανώτερα (Άνω)
    Κιουμπίντ = 5-5 τα Κατώτερα (Κάτω)
    2ΧΑ = 5-5 τα μπιζίκια (ακραία)

    Υ.Γ.
    Γιατί δεν φτιάχνετε και εσείς τις δικές σας διχρωμίες;

    ReplyDelete

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο google και επιλέξετε (στην επιλογή ταυτότητας) να στείλετε σχόλιο ως "ανώνυμος" μπορείτε να γράψετε το όνομά σας μέσα στο σχόλιο. Τα υπογεγραμμένα σχόλια (από ανθρώπους του χώρου) θα δημοσιεύονται όλα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ